Pętla Biskupice - Skępe - Kikół - Biskupice - 195 km, autor: ddymowski

Cześć wszystkim,
publikuję moją drugą trasę. Tym razem 205 km pętla między Biskupicami, Skępem, Kikołem - odbiciem w stronę Włocławka i powrót do Biskupic. Trasa generalnie nie jest wymagająca, ale bardzo przyjemna. Są trzy wąwozy, trochę nietrudnych odcinków piaskowych, kilka jezior po drodze, przejazdy przez pola, sporo lasów, jest nawet jeden nieduży i łatwy bród. Komoot wskazuje, że ma 16% asfaltu, choć po drodze odniosłem wrażenie, że jest go nieco więcej - było kilka nowiutkuch odcinków asfaltowych, których mapy mogły jeszcze nie uwzględniać ale i tak jest moim zdaniem bardzo przyzwoicie.

Aktualny plik GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/petla-biskupice-skepe-kikol-biskupice-195-km-gpx/8799

Trasę przejechałem dzisiaj po raz drugi (czyli 2 maja). Pierwszy odcinek po kilkuset metrach od startu wjeżdza ścieżką między krzakami do wąwozu w Brudzeńskim Parku Krajobrazowym, ale nie ma szlabanów, zakazów a są tylko tablice informacyjne, że zakazuje się między innymi ruchu pojazdów poza drogami publicznymi, a według map ta droga jest publiczna (mimo, że nie wygląda). Moim zdaniem wszystko jest ok. Jest tam kilka powalonych drzew, ale motocykl mieści się pod nimi.

Całą trasę pokonałem w około 4,5 godziny, ale jechałem sam, w dobrych, suchych warunkach na DRZ4S. Realnie jadąc w niedużej grupce kolegów, wliczając jakieś przystanki nad jeziorem, przerwy na wodę i batona oraz tempo turystyczne sądzę, że jest do zrobienia w około 6-7 godzin.

Nagrałem też trochę filmów, które skompilowałem w taki 2 minutowy filmik:

1 polubienie