Trasa Góra Siewierska - Lubsza (Śląskie) 130KM, autor :KrzysztofB

Hej,

Mam tu traskę, którą rzeźbię od jakiegoś czasu. Przejechałem ją kilka razy wprowadzając raz po raz jakieś mniejsze modyfikacje tak by była maksymalnie łatwo przejezdna. Zaczyna się w Górze Siewierskiej na parkingu Centrum Edukacji Ekologicznej. Jako, że jestem fanem szybkich szuterków raczej nie ma tu niczego techniczego, może z wyjątkiem jednego bardziej stromego zjazdu w dawnym kamieniołomie w Rogoźniku.

Trasa w porze suchej powiedziałbym ultra łatwa. Jeżdżę dużym GSem i nie mam z nią żadnych trudności. Wyjątek stanowi jeden fragment między Twardowicami a Toporowicami (jest niecka pośrodku drzew i nawet w teraz gdy jest susza, gleba jest bardzo grząska na odcinku ~200-300m i w paru miejscach stoją kałuże z bardzo grząskim podłoże). Myślę, że niewprawiony rider zwłaszcza solo (jak ja) może tam ugrząźć. Raz czy 2 zastanawiałem się czy nie iść po pomoc, ale jakoś poszło. Większość trasy to twarda gleba, czasem luźne kamienie, bardzo mało piachów. W kilku miejscach, przy rzekach zwłaszcza, widać dużo zaschniętego i rozdjeżdżonego błota. W porze mokrej z ultra łatwa może stać się miejscami łatwa wpadająca w średnio łatwa powiedzmy.

Ślad (po poprawkach i po dociągnięciach w gpx studio):

https://forum.rat-adv.org/t/trasa-gora-siewierska-lubsza-slaskie-130km-gpx/8775

Wspomniane błotko

o w tym miejcu:

W tym miejscu jest ciutkę stromiej, nie mam zdjęć ale tam jest podchwytliwy skręt zaraz za skarpą.

A tak poza tym to fajne suche dróżki polne i szuterki:

Zdjęcia zwiad @PUNK

Szacun numer raz dla autora, który przejechał trasę GijeSem. Razem z @TommyLeeJomps zrobiliśmy 75 km i zajęło nam to 4:40 z przystankami (Kove 800x Rally 20/80 + CFMOTO 450MT 50/50). Pierzse 20 km zrobiliśmy na siedząco na pierwszym biegu.
Szacun numer dwa dla autora, bo trasa jest świetna. Wyobrażam sobie ile czasu trzeba było poświęcić żeby znaleźć te wszystkie ścieżki. Trasa po prostu wow!