Cześć, wrzucam kolejny projekt trasy - aktualizacja 29.04.2026
Od razu zastrzegam, że nic więcej nie da się wycisnąć pod względem off-u - duże zagęszczenie ludności, wyasfaltowana większość dojazdów do skupisk domów i ślepe drogi prowadzące jedynie do gospodarstw… szkoda - jeśli cokolwiek mamy mieć w tych rejonach to jest ta trasa z pierwszej ręki.
Ogólnie droga bardzo turystyczna i fajna widokowo, w przewadze średnia w razie dni bez deszczu, bo po nim może być ciężko dla większych motocykli z racji podjazdów i zjazdów. Bardzo obfita w atrakcje turystyczne przy drodze - świetna na weekendową przejażdżkę lub ciekawy nieśpieszny transfer przez te rejony poza głównymi drogami.
Są pewne względnie liczne i oznaczone w POI techniczne miejsca, ale wszystko zależy od umiejętności, wagi motocykla i wilgotności podłoża - uroki jazdy po “górkach” ![]()
GPX z dodanymi POI
https://forum.rat-adv.org/t/biecz-bobowa-trasa-przez-bardzo-wyasfaltowane-pogorze-91km-gpx/8415
Pierwotna trasa miała kończyć się nad Jeziorem Rożnowskim, ale dalsza część to praktycznie tylko asfalt i uznałem, że lepiej skrócić dystans - tak jak napisałem na wstępie - region Polski niewdzięczny dla off-u - gminy leją asfalt na potęgę. Nie mniej jednak bardzo zdziwiłem się, że odkryłem “niedaleko komina” takie fajne odcinki, które bez zainteresowania się RATS pewnie nigdy w życiu bym nie przejechał!!!
Uwagi: (przeanalizuj POI przed wyjazdem z pliku GPX i upewnij się co do obecności/stanu ogumienia innego niż tylko na asfalt!)
18,7km - droga mało widoczna, ale jest bez ograniczeń w przejeździe blisko krawędzi pola
24,6km - wąska trochę stroma droga przez las z liśćmi
47km - błotnisty podjazd, gdy mokro
60,7km - błotnisty techniczny zjazd - 2-3 wielkie kamienie w drodze, gdy mokro
91,5km - wąski stromy zjazd!!! (tam prowadzi szlak turystyczny) (91,3km jest droga do domu bez przejazdu - cięższym moto lepiej zakończyć na zjeździe do głównej drogi 90,1km)
Poza tym kilka fajnych widoków:
Link do filmowych ujęć poglądowych z trasy: