Jak nazwa wskazuje, jest to trasa w większości off-roadowa (36% asfalt),bardzo urozmaicona i przyjemna, nawierzchnia i otoczenie zmienia się często. Występują utrudnienia w postaci piasku oraz dziur i kolein w kilku miejscach. zaczynamy blisko jeziora w Komorowie, będziemy przejeżdżać także przez tamę zalewu w Radzynach,w pobliżu Obornik mamy tory motocrossowy ale trzeba zboczyć z trasy kilka km. Trasa przyjemna wizualnie, częściowo w pobliżu rzeki. Opony 50/50 w piachu to raczej minimum. podczas przejazdu starałem się ocieplać wizerunek motocyklistów adv wśród lokalnej ludności, jak dzieci mi machały to machałem im też, a gdy krzyczały “dej mu” , to mu dawałem.
Aktualny GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/gorszewice-obrzycko-roznowo-133km-gpx/8427
Podgląd komoot:
Zaczynamy w Gorszewicach:
jedziemy chwilę ,i mamy zjazd nad jeziorko,trzeba odbić nieco w lewo z trasy:
następnie trasa wiedzie nas przez Wielkie Sokolniki i PGR:
kolejno, z Czyśćca do Lipncy i tam ostry skręt w prawo i jazda na Sokolniki Małe:
Wyjazd z Kopaniny w lewo na Brodziszewo
W Brodziszewie w prawo obok Kościoła …
i przez pola na Przyborówko
Następnie znów przez pola na przepompownię gazu
i do Przyborowa
następnie nad zalew:
Znad zalewu polem kierujemy się do Kąsinowa fajną drogą z koleinami:
Z Kąsinowa polem poprzez Chrusty ,asfaltem na Myszkowo, Radzyny , Kaźmierz i Chlewiska i następnie do Pamiątkowa :
Z Przecławia na Lulin:
Z Lulina poprzez Niemeczkowo:
Na Ruks Młyn,w pobliżu można odwiedzić starą przeprawę wodną :
Stamtąd na kilka wioch i w pobliżu Piotrkówka taki mostek:
Za mostkiem zaczynają się piochy:
potem te piochy stają się bardzo uciążliwe ,ale nie sfotografowałem ich bo zajęty byłem odkopywaniem Afry.
Następnie wylatujemy z lasu, i po chwili widzimy słynny “Zamek” w Stobnicy:
Po chwili jazdy mijamy most w Brączewie ,na który przy odrobinie uporu można się dostać jak ja na zdjęciu:
{nieprzyjemny asfaltowy odcinek przez Obrzycko i Stobnicę, w Stobnicy możemy obserwować ”zamek” po lewej}
Następnie miły odcinek leśny przez kilka wioch Podlesie, Nowołoskoniec i Dąbrówka Leśna
Uwaga.na wyjeździe z Podlesia chamski pioch.
kilka kadrów z filmu który nagrałem:
Jedziemy do Rożnowic, po drodze mijamy most z tabliczką “teren Prywatny, przejazd warunkowo dozwolony na własną odpowiedzialność” , więc przejeżdżamy warunkowo na własną odpowiedzialność. Potem już zbliżając się do Rożnowa powoli kończymy jazdę przy trasie nr 11 by móc łatwo wrócić do domu,ale jeszcze chwilę wcześniej na pożegnanie w pobliżu Rożnowic łapiemy widok: