Trasa tematyczna - prowadzi wzdłuż Kanałów Obrzańskich. W trakcie jej przebiegu krążymy w pobliżu wielu z nich niejednokrotnie je przekraczając (mostkami). Na trasie przeważają pola, łąki i lasy. Przez dużą część trasy poruszamy się na zupełnym “odludziu”. Wzdłóż trasy spotkamy liczne inne scieżki i dróżki które wręcz proszą się aby je poeksporować
Szczególnie w okolicy Sepna.
Trasa z założenia miała być typowo krajoznawcza. W trakcie objazdu szybko okazało się, że jej wstępnie wytyczony przebieg się nie sprawdził. Duża część trasy biegła w trzcinowiskach i wysokich zaroślach. Początkowo myślałem, że nie będę jej publikował ale po poprawkach trasa nie dość, że w mojej ocenie nadal jest ciekawa przyrodniczo to zyskała odrobinę bardziej szybki charakter
Według Komoota - 15% asfaltu. Długość trasy ok. 150km.
Mapka trasy:
Mapa rzek:
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/kanalami-obry-mosina-babimost-150km-gpx/7185
Jeżeli chodzi o trudność to oceniam ją jako średnią. W suche dni będzie sporo piaskowych odcinków, w mokre będzie dużo odcinków ze śliską trawą. Dodatkowo w trawie można znaleść grube gałęzie i kamienie. Poza tym z racji charakterystyki trasy spodziewam się, że w okresie mokrym część z niej może nie być przejezdna (grząsko).
Trochę foto z przejazdu:
Objazd trasy wykonałem w ok. 85%. Z racji słabej pogody odpuściłem ostatni odcinek Kębłowo - Babimost, ale tam nie spodziewam się problemów. Trasa została zweryfikowana w aplikacji RATs.
Mamy jeden odcinek 100m przez LP w okolicy Stradynia. Trasa pierwotnie miała lecieć w tym miejscu wzdłóż kanału ale okazała się nieprzejezdna. W mojej ocenie ten odcinek leśny jest używany dość często przez lokalsów i przejazd tam nie powinien być problemem ale pozostawiam do oceny dla kartografa i zwiadowcy.