W związku z tym, że nie mam uprawnień aby wrzucić to do odpowiedniej kategorii wrzucam tutaj, przepraszam i proszę o umieszczenie w dobrym miejscu…
W oczekiwaniu na oficjalną apkę RATs brakowało mi informacji o LP w osmand. Często zdarza mi się jechać na azymut - a dziś sobie pojadę na południowy wschód do X i zobaczę co jest po drodze, albo wyznaczam sobie końską drogę w osmand.
Lubię taką eksplorację bo pozwala odkryć ciekawe miejsca blisko domu, ale po drodze zdarzają się lasy i lasy państwowe do których nie wypada się pchać. Nigdy nie chciało mi się przełączać aplikacji na tą od lasów państwoych i ciągle mi brakowało tej informacji pod ręką w osmand.
Dziś posiedziałem trochę w google, qgism na stronie lasów państwowych i na github i wymyśliłem/ukradłem takie rozwiązanie:
Mam nadzieję, że pozwoli to jednym rzutem oka ocenić czy jesteśmy na terenie LP czy nie.
Obszary na czerwono to lasy prywatne. Obszary bez podkładku ale z numerkami wydzielni to Lasy Państwowe. (Irytuje mnie to, że akurat lasy prywatne są oznaczone na czerwono, ale lepszy wróbel w garści…)
Rozwiązanie to wymaga połączenia z internetem, ale że mówimy o LP to jesteśmy w PL a internet jest raczej wszędzie (jeśli przewidujecie brak inernetu, to można sobie pooskrolować w domu i powinny się zapisać lokalnie trochę).
Żeby sobie dodać takie cuda należy:
Ustawienia → wybrać profil → Zasób mapy → Dodaj ręcznie
I wpisujemy
Nazwa: Lasy Państwowe (czy jak tam sobie to nazwiecie)
Adres URL: https://mapserver.bdl.lasy.gov.pl/arcgis/rest/services/WMTS_BDL_kat_wlasnosci/MapServer/WMTS/tile/1.0.0/WMTS_BDL_kat_wlasnosci/default/GoogleMapsCompatible/{0}/{2}/{1}.png
Poziom powiększenia Min: 5
Poziom powiększenia Max: 19
Czas wygaśnięcia w minutach (ja wpisałem sobie tydzień)
I zapisujemy
Następnie włączyłem to jako nakładkę na mapie:
Ustawienia → wybrać profil → Skonfiguruj mapę → Nakładka mapy
Wybieramy Lasy Państwowe czy jak to tam nazwaliście
Ustawiamy przezroczystość wedle uznania
Jak zadziała powinno być GIT
Uwaga 1. W czasie prób i błędów okazało się, że jak wpiszę zły url to osmand przestaje działać i crashuje. Jakbyście źle przepisali/wkleili URL to mi pomagało odinstalowanie osmand i zainstalowanie ponownie.
Uwaga 2. Nakładka nie jest brana pod uwagę podczas wyznaczania tras w osmand. Kierownik musi sobie sam ocenić wyznaczoną trasę i sprawdzić co można a co nie można.
Uwaga 3. Robicie i jeździcie nie własną odpowiedzialność. Ja się nie znam, nie umiem i w ogóle zarobiony jestem.
Uwaga 4. Nie miałem jeszcze okazji z tym pojeździć więc tyle co sobie w domu poklikałem, ale widzę potencjał i postanowiłem się podzielić, może komuś oszczędzi mandat nim ja będę miał okazję sam sprawdzić.
Źródła:
https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/uslugi-mapowe-ogc
Debug network w qgis (btw wiedzieliście, że można podglądać co on robi kilkając F12, bez sniffera?)