Chcę zaprezentować moją pierwszą propozycję— trasa spokojna, przetestowana, nadaje się również pod ciężkie ADV. Idealna na jednodniową wycieczkę. Mimo wszystko ustawiam tr-średnia jako iż występują brody i fragmenty z luźnym piachem.
Przejechałem trasę na CFMOTO 450mt na oryginalnych oponach – odpowiedniki scorpionów rally. Nie mam doświadczenia w terenie.
► Dystans: ~140 km
► Start: Stacja Orlen w Mińsku Mazowieckim
► Meta: Biedronka w Nowym Koniku
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/male-mazury-minsk-mazowiecki-nowy-konik-140km-gpx/7928
Opis trasy:
-
Trasa w formie nitki — prowadzi przez lasy i boczne drogi, z krótkimi odcinkami dojazdowymi asfaltem.
-
Przeważają drogi szutrowe i dukty leśne — nic technicznego, brak stromych podjazdów i głębokiego piachu. Jedno miejsce zaznaczone na mapie jako kałuże nie została przeze mnie przejechane. Jako że byłem sam i nie mam doświadczenia z błotem przejechałem w tym miejscu polem które było obok. Pewnie gdyby nie fakt że w ostatnim czasie trochę padało to nie byłoby o czym mówić.
-
Miejsce o którym pisałem że objechałem bokiem:
-
W miejscowości Piaseczno (około 28km) trasa wyznaczona bez drogi na mapie, ale w rzeczywistości jest tam droga, widoczna również na zdjęciach satelitarnych:
-
Na około 66km jest przejazd przez rzekę Świder – wyłożone dno płytami betonowymi:
Alternatywnie kawałek dalej (zaznaczony jako POI) znajduje się mostek pieszy - rozwiązanie najpewniej nielegalne:
-
Na około 102km jest przeprawa przez las – droga jest ledwo widoczna, widać że rzadko ktoś tamtędy się porusza i łatwo pomylić trasę. Można sobie ułatwić jadąc dalej prosto.
-
115,5km – bród przez Mienię po płytach betonowych. Mimo tego że w ostatnim czasie sporo padało wody w tym miejscu było niewiele. W razie problemu kawałek dalej jest mostek dla pieszych.
-
Pod koniec trasy na około 134km następuje przecięcie lasów państwowych – szkoda mi usunąć ten odcinek bo jest to fajny leśny odcinek: