GPX
https://forum.rat-adv.org/t/marki-fort-benjaminow-100km-gpx/6733
Trasa łącząca kilka ciekawych miejsc tuż przy granicy z Warszawą.
Na początek na Białołęce mamy tor motocrossowy. Niestety prywatny i zastawiony szlabanem więc aby potestować trzeba kontaktować się z właścicielem. Jeśli komuś wystarczy mała pętla po kopnym piachu to pod drugiej stronie drogi jest ogólnie dostępna piaskownica.
Drugi ciekawy punkt to górka śmieciowa w Markach. Świetny punkt widokowy na Warszawę oraz możliwość poćwiczenia stromych podjazdów, a takich miejsc w naszej okolicy jest bardzo mało. Górka jest dobrze ubita i oferuje wszystkie poziomy trudności. Można wjechać ciężkim GSem z jednej strony a z drugiej bardziej stromej strony można próbować sił na lekkich crossach. Ja wybrałem podjazd średni, zdjęcie nie oddaje stromości podjazdu.
Potem jest droga przez lasy i pola z odrobiną głębszego piachu.
Na samym końcu jest Fort Benjaminów. Mimo że teren prywatny to wcześniej był ogólnie dostępny i można było na nim nieźle potrenować podjazdy i piachy. Teraz jest wyraźnie oznakowany jako teren prywatny a wjazd otaśmowany.
Motocykl, Honda Transalp XL600 na oponach Metzeler Karoo 4. Trasę oceniam jako łatwą.
Wiem że powinno być minimum 100km ale tak blisko Warszawy mało jest legalnych szutrów i ciężko jest coś wcisnąć aby nie kopiować innych tras. Mógłbym jeszcze wydłużyć trasę i pozawijać w kilku miejscach ale chyba nie o to chodzi żeby kręcić się wokół jednego miejsca tylko chodzi o to żęby jednak te odległości pokonywać.
Asfalt 33%