Ożywmy to forum!

Siema!

Jestem członkiem tego forum od maja, czyli stosunkowo krótko. Jednak temat forów tematycznych nie jest mi obcy, bo bardzo długą część swojego życia spędziłem na jeździe w terenie samochodem, czy zabawę w naprawę/renowacje starych aut i szerokopojęty DIY. Byłem i dalej jestem na wielu różnych forach, a najlepiej wspominam forum Rajdy4x4 (ktokolwiek siedzi dłużej w tym świecie napewno kojarzy to piękne miejsce) i poddział LandRovera a następnie forum stworzone przez użytkowników po upadku “rajdów”. To słowem wstępu…

Przechodząc w końcu do sedna sprawy, żeby nie przynudzać.

Sama idea RATs jest moim zdaniem super, szczególnie patrząc jak czasy się zmieniają i fakt, że miejsc do jeżdżenia tylko ubywa. Idea tematycznego forum też jest super tylko mam wrażenie, że w naszym przypadku, średnio to działa…

Nie mam tu pretensji do moderatorów, adminów i reszty kadry zarządzającej tylko troche do nas samych…

Pamiętam na innych forach człowiek czuł się jakby przyszedł do knajpy. Wracało się do domu po pracy, odpalało kompa i próbowało jak najszybciej “nadrobić” wszystkie nieprzeczytane wątki. Tu ktoś zrobił jakąś przeróbkę w aucie, tu nowy system mocowania bagażu, tu zdjecia czy film z wyjazdu i dyskusja się na jego temat tocząca. Można było poczuć się jak przy przysłowiowym piwie z kumplami. Były też tematy zupełnie niezwiązane z tematyką forum ale pozwalające znajdować wspólne zajawki wśród członków i bardziej zacieśniać te więzi. Fotografia, kino, muzyka czy chociażby sklejanie modeli. Albo tematy “na czasie” czyli co sie dzieje na świecie czy głupie kawały albo śmieszne obrazki. Taki troche facebook tylko o wiele bardziej kameralny.

Poznałem dzięki temu bardzo dużo, naprawdę świetnych ludzi, z którymi byłem na niejednej wyprawie offroadowej i nie tylko.

Myślę, że temu forum tego brakuje i bardzo by mu coś takiego pomogło. Pomogło całej idei RATs. Bo przecież nie chodzi tylko o robienie tras, ale o poznawanie nowych kumpli do wyjazdów bliższych i dalszych i rozwój całej społeczności.

Teraz najwięcej ruchu na forum robią nowi użytkownicy, którzy się witają i to by było na tyle.

Każdy chce być zwiadowcą ale potem nie ma komu tych zwiadów robić.

Patrząc po starszych wpisach, widać, że kiedyś na forum był dużo większy ruch, ale teraz wydaje się on o wiele wiele mniejszy.

Dla mnie forum wydaje się fajniejszym miejscem do dyskusji, wymiany zdjęć opinii i generalnie większości ludzkich interakcji niż durny facebook z milionem reklam, durnych filmikow i innych rozpraszaczy.

Może tylko mi się tak wydaje, bo nie mam pełnego dostępu do forum albo co innego.

Dajcie znać co myślicie, a jeśli myślicie podobnie, to rozruszajmy to forum!

Nie brakuje.

1 polubienie

a moim zdaniem ratsowy Discord jest świetnym miejscem na luźne dyskusje, jesteś tam już?

Jeszcze nie, muszę obczaić. Z drugiej strony mam jakieś takie wrażenie, że fajnie jest mieć wszystko w jednym miejscu zamiast: forum, discord, grupa na fb, grupa na messenger itd.

Jeśli jeździ się z tobą tak samo, jak czyta się twoje odpowiedzi to musi to być wspaniałe przeżycie :smiling_face_with_three_hearts:

3 polubienia

Przy opcji że wszystkie dyskusje sa na forum, sam wiesz jak szybko jakiś temat może zboczyć w offtop i jak trudno potem znaleźć konkretną informację

Prawda, trzeba by wprowadzić szeroki podzial na działy wątki itd. żeby to miało ręce i nogi.

Dołączyłem do discorda i tam to rzeczywiście wygląda tak jak na starych forach, nawet @PUNK wydaje się milszy :winking_face_with_tongue: także może macie rację, że bez sensu robić tu burdel.

Tak jest.

:hugs:

1 polubienie

Wydaje mi się że w czasach wszechobecnego AI, informacji “na już” oraz aplikacji od wszystkiego, klasyczne fora zostały zawieszone lub umierają powolną śmiercią z powodu odpływu użytkowników - to już nie jest to co kiedyś.

Mi osobiście doscord nie odpowiada ponieważ nie potrafię się w nim odnaleźć - zdecydowanie wolałbym żeby wszystko działa się tu jednak Roma locuta, causa finita.

Na plus jest to, że są event na których można spotkać członków społeczności - to może tworzyć namiastkę tego co dawne i dobre.

1 polubienie

Też nie jestem fanem discorda, Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

W forach fajne było właśnie to, że ten event trwał ciągle niezależnie od pracy, odległości czy innych zajętości.

To se ne vrati, pane Havranek…

Hej.
W temacie discorda …
Podrzucicie jakimś linkiem który działa ?
Próbowałem tego z posta powitalnego od Piotra i dostaje:

Ktoś, coś ?

Powinien byc link na gupie na FB :wink: