Cześć
wrzucam swoją pierwszą trasę, po kilku modyfikacjach mam nadzieję że spełnia już wszystkie wymogi forum. Trasę objechałem już w obu kierunkach. Oba razy w bardzo suchym terminie.
Poziom trudności trasy oznaczony jako średnia do weryfikacji przez bardziej doświadczonych na forum.
Motocykl:
Cfmoto 450MT – waga ~195kg + rider 120kg, opony oryginalne CST 70/30 (orientacyjnie)
KTM 690 Enduro R – waga ~160kg, opony Motoz Tractionator Adventure 25/75
POI „Trudny odcinek, błoto koleiny podmokły teren” – do ominięcia asfaltem, przejazd miejscami mocno zabłocony z koleinami a na polach dużo stojącej wody, nie jest tego wiele bo około kilometr, ale ja nie dostosowałem prędkości i była pierwsza gleba nowym moto.
Przy drodze miniemy Fort Beniaminów który niestety jest terenem prywatnym i nie można na niego wjeżdżać.
Niedługo później dobijamy drugi trudniejszy kawałek wzdłuż rzeki Rządza, tutaj duże koleiny po autach 4x4, możliwe do objechania bokiem tak więc każdy sobie dostosuje poziom do umiejętności.
Jak miniemy Rządzę wpadamy na kilka szybkich dróg polnych którymi dojeżdżamy do Dąbrówki obok której przy samej drodze duża „piaskownica” w lesie niestety widnieje duży znak o terenie prywatnym więc musimy ją objechać, ale kawałek dalej zaczynają się fajne i różnorodne leśne drogi. Patrząc po śladach i infrastrukturze w tym lesie obok Piaskarni ktoś organizuje eventy/szkolenia off’owe.
Po wyjechaniu z lasu atrakcją przy asfalcie będzie farma Alpak/Lam (?).
W Nowych Załubicach kontrowersyjny punkt trasy czyli przejazd przez małą prywatną działkę przez którą jeżdżą lokalsi. Alternatywa przejazd kawałek dalej asfaltem. Potem mijamy starorzecze Bugu i kierujemy się na Arciechów.
W Arciechowie jedziemy wzdłuż wału z możliwością podjechania na górę gdzie jest dzika plaża z widokiem na Bug łączący się z Narwią.
W Starych Załubicach obok OSP wbijamy na lokalną dróżkę ponownie wzdłuż Rządzy, ewakuujemy się z niej tuż przed rozpoczęciem się wału, na wyjeździe wita nas co prawda oficjalny znak o ślepej drodze, ale jadąc po śladzie widać że ta droga tam jak najbardziej jest i nie jest niczym odgrodzona (kolejne uliczki mają już postawione słupki).
W drodze powrotnej przy lasach legionowskich spotkamy “tor offroadowy” z podjazdami i dużą ilością grząskiego piachu biegnący tuż przy terenie LP. Niestety teren prywatny.
Na sam koniec miłe zaskoczenie w Warszawie czyli trochę piachu z podjazdem i utrudniającymi korzeniami na ulicy Chlubnej.
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/petla-bialoleka-dabrowka-petla-warszawa-bialoleka-99km-gpx/6290
Mapka:
Zdjęcia: