Opis: Super trasa na niedzielne popołudnie z prostą decyzyjnością o długości trwania.
Jest to już tak na prawdę 6-ta edycja tej trasy i myślę, że jest na tyle dopracowana, że czas się nią z Wami podzielić. Trasę przejechałem kilkukrotnie, raz nawet w towarzystwie dwóch mniej doświadczonych kolegów.
Informacje dodatkowe:
- Długość trasy: 109km
- Szacowany czas jazdy: 3,5h tempo spokojne
- Trasa objechana ostatni raz w całości: 18 sierpnia 2024
- Motocykl: Honda Africa Twin 1100L
- Opony: Bridgestone Battalax AX41
- GPX: https://forum.rat-adv.org/t/petla-goleczewo-109km-gpx/4596 (dostępny po zalogowaniu dla użytkowników z odpowiednimi uprawnieniami)
Opis (szczegółowy):
Trasa ma prawie 115 km, a w kilku mijecach na nawigacji widzimy dalszy/równoległy fragment trasy i mamy możliwość skrócenia bez interakcji z nawigacją jadąc na “skróty”.
Czas przejazdu to około 3,5 godziny przy spokojnym tempie. W kilku miejscach trasa wiedzie blisko zabudowań, więc proszę o zachowanie spokoju i szacunku dla lokalnych mieszkańców.
Asfalt (łącznie poniżej 5 km), który jest tu obecny, to jedynie krótkie łączniki między prawdziwymi drogami off-road. Główna esencja trasy to leśne dukty, polne drogi i odrobina piachu, która stanowi łącznie około 30%. Njabardziej wymagający odcinek piachów to 3km odcinek w okolicach kapliczki św. Huberta (pomiędzy pasem startowym a Kobylnikami), gdzie momentami piach jest sypki na ponad 30cm w głąb.
Najlepsze są legalne odcinki leśne, a dla poszukiwaczy przygód w okolicach Twardowa czeka nawet fragment, gdzie trzeba przebić się przez zarośniętą krzakami na wysokość ok 40cm od ziemi trasę. Tak wiem, że “przygoda” tutaj jest mocno naciągana, ale pamiętajcie, że to trasa ułożona na nizinach …
Informacje dla Kartografa:
2 odcinki mągą być wątpliwe z Twojego punktu widzenia:
- Początek trasy wzdłuż poligonu Biedrusko
- Odcinek Lulin - Baborowo
1. Początek trasy wzdłuż poligonu Biedrusko
Jest to trasa nie należąca do lasów/poligonu, ale mapy mają to dziwnie naniesione (nie wiem czy to nie wina faktu, że to poligon).
Końcowy fragment przed Chludowem jest utwardzony (betonowe 2 paski o szerokości rozstawu osi samochodu) i zabudowa domów.
Wzdłuż tej trasy są wyraźne znaki, że jest zakaz wstępu do lasu, ale wszysktie te znaki stoją po stronie lasu, a nie drogi. Jeśli są drogi na które nie ma wstępu, to są one jasno zaznaczone odpowiednim oznakowaniem i stoją szlabany.
a tu jasno zaznaczony zakaz wjazdu:
Trasa wzdłuż poligonu za Chludowem jest wprost ogrodzona siatką leśną.
Mogę zaproponować alternatywny dojazd do Chludowa, ale trasa straci na tym bo tylko asfalt wchodzi w grę
Tutaj brak mi doświadczenia i zdaję się na Was, wg. mnie ta trasa jest legalna i w pełni ok zdając się na oznakowania wzdłuż trasy.
2. Fragment trasy Lulin - Baborowo
Drugi fragment jasno oznaczony jako droga leśna to 0,5km odcinek lasu pomiędzy Lulinem i Baborowem, ale tutaj odbywa się normalny ruch lokalnych mieszkańców i są drogowskazy na tą trasę z odległością do następnej wioski:
Wg. map leśny nie udostępniony odcinek, ale ruch i drogowskazy traktują inaczej.
Kilka dodatkowych zdjęć z trasy: