Cześć wszystkim,
wrzucam moją pierwszą trasę. Trasa prowadzi po obu stronach Wisły, do przejechania w zależności od warunków i umiejętności w około 3-4h.
Jak na warunki mazowieckie trasa jest moim zdaniem bardzo ciekawa i zróżnicowana - są elementy piaskowe, trochę szybkich szutrów, trudny podjazd, bród, trochę jazdy między polami, ale w przeważającej części są to odcinki leśne. Asfaltu jest około 15-20 km. Po lewej stronie Wisły niedaleko Wyszogrodu po drodze mija się kilka miejsc, gdzie można sobie poćwiczyć piaskowe podjazdy, widać że jeżdżą tam quady.
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/petla-miedzy-plockiem-a-wyszogrodem-115-km-gpx/6863
Podgląd trasy:
Myślę, że są dwa, trzy miejsca sprawiające problemy osób na cięższych motocyklach lub z mniejszym doświadczeniem. Pierwsze z nich jest tu:
To piaskowy podjazd. Na tej górce jest kilka możliwości podjazdu o różnych stopniach trudności, jednakże dobra kostka jest konieczna. Myślę, że na motocyklu typu Tenere700 potrzeba już trochę ogarniętego kierownika żeby go wyjechać, a na motocyklach typu GS1300 to miejsce jest niewjeżdżalne. Jako objazd polecam w Nowym Kamionie jechać prosto i potem w prawo przez Kamion Podgórny.
Drugie miejsce do bród:
Podłoże naturalne, latem pamiętam było dość twarde, nie było mułu. Długość takiego przejazdu teraz to było około 15-20 metrów. Teraz na moje oko było około 50-60 cm wody, z racji 3 stopni Celsjusza nie podjąłem się próby przejazdu. Można to łatwo i fajnie objechać przez Rumunki.
Trzecie miejsce jest tu:
Tu kwestia jest taka, że jest taki fragment 300-400 metrów bardzo mało uczęszczanej drogi / ścieżki, która latem może mocno zarosnąć. Można objechać przez Karolew.
Szybka skleika z trasy z gopro:
Problematyczne miejsca: