Cześć ! Od jakiegoś czasu miałem plan zrobić obszar między Bolesławcem, a Legnicą w formie trasy OFF i w końcu zebrałem się, żeby to opisać.
Z Bolesławca lecimy na wschód pod Legnicę. Drogi polne, trochę asfaltu. Pod Legnicą zmierzamy na południe na miejsce postojowe nad zbiornikiem Słup.
Druga część trasy zaczyna się powrotem tą samą drogą 4 kilometry i przejazdem na granicy Parku Krajobrazowego Chełmy w stronę Złotoryi. Stamtąd lecimy na północny zachód w stronę Bolesławca.
W pierwszej części trasy są dwa krótkie odcinki nielegalne (250-300 metrów). Można je ominąć asfaltem. Są to punkty oznaczone jako punkty POI.
Dodatkowo zaznaczyłem dwie stacje benzynowe oraz bród na 97 kilometrze trasy.
Ogólnie jest przewaga dróg gruntowych, najczęściej są to drogi polne między wioskami. Momentami jest piach, ale nic trudnego.
Trasa przejechana na DRZ400 oraz KTM640ADV 21 kwietnia tego roku bez żadnych problemów. Dwa miejsca zmienione po realnym przejeździe, załączony gpx jest już aktualny.
Sam jestem kartografem, ale nie mogę swojej trasy potwierdzić, więc daję status dla kartografa.
GPX: https://forum.rat-adv.org/t/petla-na-slup-boleslawiec-legnica-slup-boleslawiec-148km-gpx/7073