Pętla startuje z Raciborza w dzielnicy Ocice - przy działkach ROD, kończy się koło szpitala przy Gamowskiej. Biegnie w sporej części przez woj. opolskie. Niedawno przejechałem ją w całości, zasadniczo chyba wyeliminowałem wszystkie miejsca o wątpliwej legalności lub te, gdzie rolnicy zlikwiodawali polne drogi. Niestety przez to i obecność po trasie obszaru natura 2000 jest więcej asfaltu niż byśmy sobie życzyli, ale są to drogi ładne widokowo o praktycznie zerowym ruchu. Na gpx sa ze trzy miejsca gdzie się wpakowałem w znikającą droge ale nie bardzo wiem jak to wyciąć narazie - nie mniej widać to na gpx i łatwo ominąć fałszywy skręt. Trasa ma równe 200km, oblot robiłem na Tenere 700, opony Scorpion STR, warunki raczej suche - z objeżdżaniem ślepych zaułków bez stresu zajęło to ok 6h. Sa na trasie miejsca z błotem, trawa, szutrem, a na koniec jest odcinek specjalny przez krzaki, który zwęża się do ok 1m, a w przerośniętych chwastach jest gruz, koleiny i pocięte gałęzie. Jeżeli nie macie na to ochoty, ostatni skręt w polną drogę przed miejscowościa Pawłów radzę uznać za koniec trasy
Poza wspomnianym fragmentem nie ma miejsc trudnych dla takiego moto i średnio ogarniętego kierownika. Na szutrach można lecieć z prędkością autostradową, ale radzę uważać - jak zazwyczaj na końcu każdej prostej czai sie hujnia. Trasę podaję jako do sprawdzenia przez kartografia pod względem legalności - tak dla pewności.
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/petla-pogranicze-slaskie-opolskie-z-raciborza-196km-gpx/8411
Kilka foto: