Kanał Elbląski czyli żeglowna droga wodna na terenie Żuław Wiślanych oraz Pojezierza Iławskiego. Połączone kanałami, pochylniami oraz śluzami jeziora stworzyły szlak wodny o długości około 128 km. My kierujemy się właśnie do części gdzie znajdują się Pochylnie. Na odcinku niecałych 10km zbudowano 5 pochylni, które niwelują różnicę wysokości ponad 99m pomiędzy Buczyńcem a jeziorem Drużno. Zahaczamy o Pochylnię Buczyniec i Kąty które zostały wybudowane w latach 1859-1860.
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/petla-prabuty-kanal-elblaski-pochylnia-buczyniec-132-km-gpx/5766
Trasa prowadzi z Prabut do Pochylni Buczyniec oraz Kąty.
Start z Rynku w Prabutach w kierunku Iławy.
Za Prabutami przy jeziorze Sowica wjeżdżamy na stary wał kolejowy
przez Obrzynowo aż do Cieszymowo Wielkie. Tu wał jest nieprzejezdny więc do Starego Dzierzgonia lecimy po czarnym. W Starym Dzierzgoniu z powrotem wjeżdżamy na trakt kolejowy
zjeżdżamy w Folwarku i dalej przez Przezmark
Tabory
Daj od Latkowo do Koszajny polnymi drogami bardzo piaszczystymi. Tu nawet zdjęcia nie zrobiłem bo pilnowałem się żeby gleby nie było. Potem jeszcze Sasiny
i zaczynam się kanał Elbląski
Na traku zaznaczyłem pierwszy przystanek Durlity
Następnie zajeżdżamy Na pochylnię Buczyniec
słynne wagoniki
Cennik jak by ktoś miał ochotę się przepłynąć.
Dalej jedziemy na Pochylnię Kąty
Słabe zdjęcie wyszło .
No i teraz jedziemy albo wzdłuż kanału co chyba nie do końca jest legalne - z tej strony znaku nie było, ale jak wyjeżdżałem z drugiej strony to był zakaz ruchu w obu kierunkach i ze to jest szlak rowerowy.
Widoki ładne ale jak ma być legal to na traku dorysowałem alternatywę od Kąty do Śliwice.
Potem już powrót to bardziej lajtowy, ale były polne drogi, płyty wzdłuż kanałów i szutry przy wiatrakach.
Znalazł się nawet stary Wiatrak