GPX
https://forum.rat-adv.org/t/petla-strzelce-opolskie-toszek-132km-gpx/5107
Cześć. udało mi się stworzyć trasę wokół Strzelec Opolskich i Toszka. Trasa na obszarze dwóch województw opolskie/śląskie, łatwa choć po deszczu błoto śliskie. Przejechana w całości za wyjątkiem jednego fragmentu transalpem XL700, opony metzeler tourance. Większość trasy to drogi polne, parę fragmentów leśnych oraz dróg leśnych udostępnionych do ruchu publicznego, ok 60off/40asfalt, 132 km. Po drodze znajduje się parę fajnych miejsc na postój.
Początek w Pniowie krótkim asfaltem. Pniów - Wilkowiczki łączy fajny równy fragment drogi leśnej. Potem znowu kawałek asfaltem, aby w Łączkach wjechać na drogę polną. W Kotliszowicach przejeżdżamy przez drogę wojewódzką oraz przejazd kolejowy.
Sarnów - Dąbrówka asfalt. W Dąbrówce szlak pokrywa się z TET do wsi Centawa.
Tutaj znajduje się przyjemna dla oka miejscówka ze stawem, polaną i pasącymi się konikami.
Dalej mamy osiedle domów i drogę wojewódzką, z której zjeżdżamy w las. Odcinek Podborznay to droga leśna udostępniona do ruchu publicznego. Przejeżdżając polnymi skrótami przez Bokowe w Łaziskach wjeżdżamy na długi odcinek drogi leśnej udostępnionej do ruchu publicznego w kierunku kolonowskiego. Po drodze ławeczka do odpoczynku.
Po wyjeździe z lasu odbijając paręset metrów od szlaku można podjechać do przystani kajakowej Amazonka nad rzeką Mała Panew. Przystań posiada duży parking oraz zaplecze gastronomiczne.
Przejeżdżamy asfaltową drogą przez Staniszcze do Spórka. Nad Ptasim Stawkiem znajduje się kolejne potencjalne miejsce do odpoczynku.
Do miejscowości Rozmierka są dwa całkiem długie odcinki leśne przerwane krótkim asfaltem. Od Grodziska do Suchej fajny szuter. Przeskakujemy przez krajówkę 94 i za przejazdem kolejowym w Szymiszowie skręcamy w prawo. Fragment Szymocice Osiedle - Kalinowice wiodący przez las jest dla mnie niewiadomą. Na aplikacji rat jest to fragment wydzielony z lasów państwowych. Wjeżdżając od strony Kalinowic na początku wątpliwa dla mnie droga leśna prowadzi wzdłuż jakiś ogrodzeń. Nie zapuszczałem się tam. Proszę o pomoc w zweryfikowaniu legalności tej części.
Od Kalinowic jedziemy polem. Na wyjeździe z niego we wsi Dolna jest zadaszenie z ławkami i miejsce na grill. Niestety zdjęcia nie posiadam.
Dojazd do Księżylasu poprzecinany asfaltowymi łącznikami. W Ksieżylasie zaczyna się ładny, szeroki, płaski jak stół szuter/żwir. Od Balcarzowic do ulicy Szklarnia śmigamy asfaltem. Dojazd do Szklarni to fajny szuter.
Do Słupska lecimy asfaltem, do Ciechowic polami i ubitym lasem do Paczyny. Trasa kończy i zaczyna się w Pniowie.
Pierwotnie trasa zaczynała się Wilkowicach
Jednak z braku pomysłu na uzyskanie sensownej pętli zdecydowałem się na skrócenie tej trasy do Pniowa. Poza tym wydaje mi się, że odcinek Wilkowice - Pniów jest już oklepany.