-
Opis ogólny
Trasa zaczyna się na stacji benzynowej Orlen (wylot z Piotrkowa Tryb. w kierunku na Kielce)
Prowadzi na południe w kierunku zalewu w Cieszanowicach. Od Cieszanowic ruszamy na północny zachód przez okoliczne wioski w kierunku Bełchatowa. Okolica obfituje w sporą ilość zwierzyny (sarny, bociany, czaple). Koniec trasy znajduje się nad zbiornikiem wodnym Słok w okolicach Elektrowni Bełchatów. Na trasie znajdziemy odcinki kopnego piachu, kilka szybkich szutrów i odcinki leśne. W miesiącach wiosenno-jesiennych pojawi się błotko. Trasa spokojnym tempem na ok 4-5h
Trasa w 85% off road -
Mapa trasy
-
GPX
PiotrkówTryb.-Łazy-Cieszanowice-Słok_116km v1.1.gpx (209,9 KB) -
Legalność
Niestety już na samym początku jestem zmuszony poprowadzić trasę przez teren LP ok 30-40m
Jegomość mieszkający na końcu ulicy odgrodził szlabanem drogę. Okoliczni mieszkańcy zrobili sobie obejście przez LP - pozostawiam do oceny kartografa.
Jest jeszcze jedno w 2 połowie ścieżki w okolicach miejscowości Mokracz.
Więcej grzechów nie pamiętam. Jeżeli jakieś są to marginalne.
-
Informacje nt. przejazdu
Dojeżdżając do zalewu w Cieszanowicach w okresie letnim musimy liczyć się z plażowiczami.
Przejazd plażą jest możliwy bo ludzie śmigają tam samochodami, parkują przy samej wodzie itd.
Nie mniej jednak plaża to kopny głęboki piach i po cichu się jej nie przejedzie W ta sobotę (18.05) nie było z tym problemu bo ludzi była znikoma ilość. Nie mniej jednak można plaże objechać jeżeli ktoś nie lubi piachu.
-
Opis szczegółowy
Na trasie zaznaczyłem 7 punktów POI nie wszystkie leża bezpośrednio przy szlaku.
POI1-Stacja Benzynowa Orlen
POI2-Tajemnicza kapliczka
POI3-Zapora wodna w Cieszanowicach
POI4-Sklep spożywczy z bilardem - nic specjalnego po prostu pierwszyszy raz się z czymś takim spotkałem
POI5-Pałac z 1895 roku Izaaka Pfeifer, Szulima Kupczyk
POI6-Miejsce na odpoczynek - spoko miejsce na przerwę nad niewielkim stawem, są ławeczki można na chwilę klapnąć.
POI7-Ruiny spichlerza z 1911r.
POI8-Pomnik i park - Bitwy 3 września 1939 roku pod Borowskimi Górami - “Piotrkowskie Termopile”
Kilka fotek z trasy:
Zdjęcia ze zwiadu @DarthKaker
Trasa przebiega obok agroturystyki Antonielów i polecam się zatrzymać chwilę popatrzeć, bo ja spotkałem tam takich mieszkańców.
92km trasy przejeżdza pod liniami wysokiego napięcia i zjezdzając w lewo jak ktoś lubi piaskownice to jest super miejsce z jakimś podjazdem itd. ewidentnie wyjeżdzone przez innych
POI4 to już nie tylko sklep z bilardem ale i smażalnia ryb
POI6 miejscówka wygląda w ten sposób.
I dalej kilka fotek z przejazdu
I meta z widokiem na elektrownie
Enjoj!