Polne wertepy, Lutomiersk → Brodnia (Jeziorsko), 70 km, autor: Adrian

Traska nie ma zalecanych 100 km, ale zauważyłem, że nie ma w tej okolicy ścieżki poprowadzonej w osi wschód - zachód, łączącej bezpośrednio okolice Łodzi i jeziora Jeziorsko więc postanowiłem wytyczyć trasę, która przy okazji przetnie istniejące tracki i poprowadzi bezpośrdnio nad jezioro.

Ścieżka prowadzi głównie przez pola i łąki z bardzo małą ilością lasów. Nawierzchnia zróżnicowana, szutry, piaski, zarośniete trawą polne drogi. Na trasie są piaszczyste odcinki (ale bez kopnego piachu) o długości od kilkudziesięciu metrów do nawet kilkuset, ale ogólnie trasa łatwa. Dość szybka, ale trzeba uważać na trawiastych odcinkach i mało uczęszczanych polnych drogach bo nie widać wertepów pod gęstą lub wysoką trawą.

Nawierzchnia wg Komoot: 19 % asfaltu

Poglądowy przebieg trasy

Link do GPX:
http://forum.rat-adv.org/t/polne-wertepy-lutomiersk-brodnia-jeziorsko-70-km-gpx/6317

Uwagi do trasy:
Nieopodal Leszkomina (51.752563, 18.933493), między Bogucicami a Zalesiem nad magistralą kolejową jest wiadukt przed którym po obu stronach jest umieszczony zakaz wjazdu. Zakaz obowiązuje na odcinku ok. 50 metrów. Myślę, że warto przeprowadzić motocykl i polecieć terenem niż robić objazd asfaltem. W opisywanym miejscu dodałem POI po obu stronach wiaduktu.

Fotki z trasy:

INFO ZE ZWIADU:
Wszystko jak najbardziej ok, trasa łatwa.

Moje uwagi co do 2 elementów:

1. Znak zakazu przy moście - Takl jak Adrian opisał w poście, nad torowiskiem znajduje się mostek - prawdopodobnie przez “zły stan techniczny” umieszczono zakaz wjazdu. Oczywiście sam pomost jest jak najbardziej ok, można przeprowadzić motocykl i nie ma problemu (wtedy legal). Oczywiście jak ktoś będzie miał cięższy sprzęt to już lepiej objechać.

Aby to zrobić należy pojechać asfaltem około 2,5km

Poniżej mapa:

I plik gpx:
Objazd mostu nad torowiskiem.gpx (14,8 KB)

1. Droga w okolicy Niedźwiadne

Z map wynika jakoby przechodziłby tamtędy droga… niestety jest zarośnięta i nie ma sensu próbować ją tamtędy prowadzić.

Zamiast niej, w lesie występują wyjeżdżone ślady - tak jak wytyczył to Adrian, alternatywnie można również lekko odbić przy skrzyżowaniu na północny-zachód, jednak jak wspomniałem w lesie znajdują się wyjeżdżone dukty.

Finalnie zostawiłbym pierwotną wersję: