Trasa jest POTĘŻNA z mojej perspektywy - fotografa amatora, konesera krajobrazu, turysty offroadowego… To jest esencja Roztocza! Coś na co czekałem odkąd pierwszy raz zapuściłem się w te rejony kilka lat temu. Pozwala na przejazd z obserwacją jak z pokonywanymi kolejnymi kilometrami zmienia się otoczenie - zaczyna się praktycznie nad Sanem w Krzeszowie - na idealnym parkingu cmentarnym - sam cmentarz jest na sporym wzniesieniu - w takim miejscu to można wiecznie odpoczywać! Warto poza trasą podjechać na szczyt pobliskiego wyciągu narciarskiego i zobaczyć panoramę na most na Sanie! Potem z nizinnego krajobrazu, pola coraz bardziej się fałdują do sporych górek przy samym końcu przed Zamościem. Po drodze mijamy Tanew, Bory sosnowe, pola rzepaku, plantacje owocowe, wieżę widokową w Suścu. Nie musiałem wprowadzać żadnych istotniejszych poprawek - wszystkie drogi na razie są, znajdzie się jakieś miejsce, gdzie mając pole szerokie na 4 m i długie na 2km nie opłaca się podnosić pługa, ale potem i tak już zaraz pojawia się konieczność dojazdu przez sąsiada, który dopilnuje ciągłości śladu opon.
Trasa nie jest najłatwiejsza, ale ogólnie mogę ją określić jako łatwą gdy sucho, bo po deszczu to podejrzewam, że już w ogóle robi się bagno na tych między polnych drogach, patrząc po chopkach i koleinach przygotowanych do magazynowania wody - obecnie wszechobecna susza. Pierwszy raz zauważyłem, że tam gdzieniegdzie na dłuższych odcinkach nie jest piasek, tylko najdrobniejsza frakcja zwiewana z pól - jedzie się jak po piasku, ale gdyby było mokro…
Fragment przez duży obszar lasów państwowych czyli Olchowiec/Borowiec do Susiec - nie ma zakazów (stara częściowo utwardzona leśna powiatówka - zakazy są na zjazdach z niej). Gdzieś dalej znajdzie się również offowy fragment przez LP w postaci jakiegoś paska w miejscowości Rogoźno-kolonia, ale podejrzewam, że coś takiego to czysta własnościowo mapowa teoretyka - z nie ma zakazu na zjeździe z asfaltu - droga normalnie używana przez lokalnych rolników. Reszta to drogi na kawałkach przy granicach jako dojazdy do pól lub asfaltowe przez LP.
Nie dodaję POI, bo w sumie nie ma takiej potrzeby patrząc na całokształt trasy.
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/przez-roztocze-od-sanu-po-zamosc-czyli-krzeszow-ruszow-147km-gpx/8787
Podgląd komoot :