GPX
https://forum.rat-adv.org/t/ring-lodz-199-km-gpx/4674
Witam
RING Łódź tworzy pętlę wokół Łodzi.
Trasa liczy 200 km.
Zróżnicowana pod względem krajobrazów i nawierzchni.
Prowadzi przez pola, lasy, wzdłuż torów, przez wiadukty i pod nimi.
Miejscami trafimy na głęboki piach, a po deszczach błoto.
Pętlę można pokonać w obie strony z dowolnego miejsca.
RING Łódź jest to łatwa trasa z małymi wyjątkami, ale w całości do przejechania nawet ciężkim enduro.
Grotniki - ładne lasy, szerokie szutry, Sokolniki - powoli wśród leśnych działek rekreacyjnych,
w stronę Strykowa trochę wiejskich dróg, Między Strykowem a Brzezinami mijamy Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich.
Po przejechaniu skrajem lasu, docieramy do Starego Młyna Wodnego, może być trochę błota.
Wzdłuż trasy spotkamy małe wąwozy, ze dwa razy mijamy kopalnie piasku.
W okolicy Koluszek do pokonania “Bród” - przy dobrych warunkach łatwy do przejechania, ale Bobry robią niespodzianki i może okazać się całkowicie nieprzejezdny.
Po zachodniej stronie spotkacie sporo nowego asfaltu - od początku tworzenia trasy dużo tego doszło.
Południowa część trasy, wieś Dłutówek można zrobić postój i znaleźć ukryty w lesie pomnik. Znajduje się tam pełnowymiarowa makieta samolotu bombowego PZL P37 B “Łoś”.
Ring Łódź początkowo miał być połączeniem projektów różnych tras RATs z okolic Łodzi, w celu stworzenia pętli wokół miasta.
Nie było jednak wszystkich fragmentów do uzupełnienia i połączenia w pełną pętlę, poza tym przy próbach połączenia wychodziło bardzo dużo kilometrów.
Udało mi się jednak nakreślić trasę w dwóch etapach (północ + południe) i potem złączyć je w jedną całość.
Większość południowej części zostało nakreślone z poziomu komputera, zostało zweryfikowane przez kartografa, a później całość objechałem i naniosłem poprawki.
Trasę można wykorzystać na pojeżdżawkę z kumplami, albo będąc w okolicy żeby ominąć Łódź unikając miejskiego zgiełku.