RING - Łódź, 199 km, autor: tomci0

GPX
https://forum.rat-adv.org/t/ring-lodz-199-km-gpx/4674

Witam
RING Łódź tworzy pętlę wokół Łodzi.
Trasa liczy 200 km.
Zróżnicowana pod względem krajobrazów i nawierzchni.
Prowadzi przez pola, lasy, wzdłuż torów, przez wiadukty i pod nimi.
Miejscami trafimy na głęboki piach, a po deszczach błoto.
Pętlę można pokonać w obie strony z dowolnego miejsca.

Ring Łódź

RING Łódź jest to łatwa trasa z małymi wyjątkami, ale w całości do przejechania nawet ciężkim enduro.

Grotniki - ładne lasy, szerokie szutry, Sokolniki - powoli wśród leśnych działek rekreacyjnych,

001

w stronę Strykowa trochę wiejskich dróg, Między Strykowem a Brzezinami mijamy Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich.
010

Po przejechaniu skrajem lasu, docieramy do Starego Młyna Wodnego, może być trochę błota.
004
005

Wzdłuż trasy spotkamy małe wąwozy, ze dwa razy mijamy kopalnie piasku.
002

W okolicy Koluszek do pokonania “Bród” - przy dobrych warunkach łatwy do przejechania, ale Bobry robią niespodzianki i może okazać się całkowicie nieprzejezdny.
008

Po zachodniej stronie spotkacie sporo nowego asfaltu :frowning: - od początku tworzenia trasy dużo tego doszło.

Południowa część trasy, wieś Dłutówek można zrobić postój i znaleźć ukryty w lesie pomnik. Znajduje się tam pełnowymiarowa makieta samolotu bombowego PZL P37 B “Łoś”.
011

Ring Łódź początkowo miał być połączeniem projektów różnych tras RATs z okolic Łodzi, w celu stworzenia pętli wokół miasta.
Nie było jednak wszystkich fragmentów do uzupełnienia i połączenia w pełną pętlę, poza tym przy próbach połączenia wychodziło bardzo dużo kilometrów.
Udało mi się jednak nakreślić trasę w dwóch etapach (północ + południe) i potem złączyć je w jedną całość.
Większość południowej części zostało nakreślone z poziomu komputera, zostało zweryfikowane przez kartografa, a później całość objechałem i naniosłem poprawki.

Trasę można wykorzystać na pojeżdżawkę z kumplami, albo będąc w okolicy żeby ominąć Łódź unikając miejskiego zgiełku.