Cześć,
drugie podejście pod moją trasę RAT’s tym razem do tematu podszedłem inaczej, tj przejechałem trasę fotografując co ciekawsze i istotniejsze elementy. Trasa łatwa poza kilkoma elementami składa się głównie z szutrów i polnych dróg.
GPX
https://forum.rat-adv.org/t/szutry-do-okolo-gminy-baniocha-gora-kalwaria-88-km-gpx/6898
Opis trasy:
0 km zaczynamy na stacji Orlen w Baniosze, aby zaliczyć krótki dojazd do pierwszego terenu
3 km skręcamy z głównej drogi gdzie następnie kawałek jedziemy płytówką dalej kawałek leśną droga mijając dawną bazę wojskową 4 dywizjonu rakietowego obrony powietrznej
3,5 km przejeżdżamy przez niedokończony projekt pola golfowego, obecnie lokalne miejsce kąpieli lub wędkowania
7-9 km przedostajemy się główniejszą droga do kolejnego fragmentu off
10 km tu zaczyna się najtrudniejszy ale i chyba najciekawszy fragment 2,5 km nadwiślańskiego “singla” problem wynika z głębokich kolein, trzeba jechać zdecydowanie, bo często nie ma jak się podeprzeć noga bo koleiny miejscami potrafią mieć i 50 cm
13 km dojeżdżamy do mostu kolejowego przez Wisłę
14-15km to przejazd przez miasto, przez teren starej jednoski wojskowej, gdzie możemy spotkać stare zabudowania i sprzęt wojskowy
15 km tu zjeżdżamy po starej brukowanej drodze w dolinę Wisły
20 km to dobre miejsce na postój z ładną panoramą na zamek w Czersku
32-34 km tu będzie odcinek z piachem, nie jest to piach jak na poligonie, ale trzeba już trochę skupienia
34-64 km to mieszanka szybkich szutrów po sadach, kilka kawałków asfaltów i dróg przez lasy
64 km długa prosta szutrowa w drugiej części bez zabudowań - można odwinąć
72-78 km to szybkie szutry + droga szutrowa przez las tu napotkamy luźny piach
80 km kończymy na stacji BP w Górze Kalwarii
Wjazd na pole golfowe (znak bardziej dla zasady, bo kilka lat temu ktoś się utopił na terenie pola i dla zasady pojawiły się znaki)
Postój nad jednym ze zbiorników wodnych na polu
Szutrówka przez sady po zjeździe z drogi 724
Nadwiślański “singiel” + most kolejowy
Teren byłej jednostki wojskowej w Górze Kalwarii
Zjazd do doliny Wisły po wyjeździe z Góry Kalwarii - kawałek za rondem zjeżdżamy w lewo na dół za barierki drogowe takie metalowe
Droga wzdłuż rzeki Czarna u podnóża zamku Czersk (rów po prawej to rzeka)
Początek sekcji piaskowej opisanej na 32 km
Kawałek pięknej drogi szutrowej
Szutrowa autostrada
Polna droga trochę zapomniana idzie tędy tez szlak rowerowy
Kawałek asfaltu w sadach przekształca się potem w polną drogę
Całość przejechałem dzisiaj Tenere 700, kierownik początkujący, czas przejazdu ok 3-4h z postojami na zdjęcia.