Toczenie/frezowanie/ - dorobianie drobnych elementów

Cześć ludkowie,

postanowiłem spróbować podziałać szerzej niż tylko na swoje potrzeby. Od paru lat bawię się manualną tokarką i frezarką precyzyjną. Obrabiam stal, aluminium, mosiądz, poliamid i inne. Na swoje potrzeby dorabiam detale do moto których nie idzie kupić albo mi jest tak po prostu szybciej albo coś tam. NIE MAM NA MYŚLI CZĘŚCI SILNIKA - to może być poza moimi umiejętnościami i nie mogę zagwarantować że taka część nie spowoduje większych awarii.

Dawajcie znać czy coś potrzebujecie, jakieś dziwne tuleje czy coś tam, podkładki o precyzyjnej grubości etc. Jak zobaczę to powiem czy dam radę zrobić.

Średnice toczenia max kilka centymetrów - najchętniej pozostaję w mniejszych typu <15mm ale zobaczymy co potrzeba :wink: Precyzja +/- 0,05mm

Zobaczymy co z tego wyjdzie - będę prosił o drobną zapłatę (noże, ewentualnie wiertło pod dziwną średnicę bo nie wszystkie mam i materiał) jeżeli detal spełni oczekiwania.

Dawajcie znać - opis, najlepiej rysunek z wymiarami, nie musi być techniczny xD Sam takiego nie umiem zrobić :stuck_out_tongue:

4 polubienia

Dobra inicjatywa. Dzięki @drdisease

Możliwe, że ja będę potrzebował cienką podkładkę pod klamkę sprzęgła żeby mi nie latała góra/dół (jest tak jakby za niska/wąska vs. uchwyt), natomiast czekam na akcesoryjne klamki żeby sprawdzić

1 polubienie

Dawaj znać wymiary, prosta i tania sprawa :wink:

To ja się podłączę pod wątek - działam podobnie, tylko jeśli chodzi o CAD i druk 3D :slight_smile:

1 polubienie

@drdisease Może byłbyś w stanie rozwiązać problem który trapi prawie wszystkie BMW GSy, mianowicie wyrabiają się podkładki w mocowaniu stopki bocznej i efekt jest taki:

Problematyczne dwie podkładki:

Nowe podkładki to koszt ok 120zł i efekt jest tymczasowy. Gdyby wytoczyć z jakiejś miedzi czy innego mosiądzu takie dwie tulejki z kołnierzem, myślę że efekt byłby lepszy.

Chętnie nabędę komplet i pomogę w wymiarowaniu oraz testowaniu

Zrobimy :smiley: Brzmi totalnie do rozwiązania. Mosiądz będzie najbardziej łożyskujący ale zastanawiam się nad starą dobrą stalą…? Wymiary na pewno się przydadzą :grin:

Skąd jesteś? Było by bardzo łatwiej jak byśmy mogli się spotkać w okolicy mojego warsztatu w Gda…?

Ślask here, dalej już się nie dało :grin:
Uderz do mnie na fb, ogarniemy to zdalnie i paczkomatem :call_me_hand:

takie cos by mi sie przydalo, do montowania bagazu zeby tych paskow ciagle nie przeciagac :slight_smile: ,musze moto przejrzec i zerknac do czego to dokrecac,ale pewnie nozki pasazera