Trasa bełk - ochojec przez szczejkowice marklowice rybnik czerwionke - 108 km, autor: Mikimoto

Cześć, przedstawiam wam moją propozycje krótkiej trasy, która jest wynikiem długich godzin jazdy i planowania. W zamyśle może być traktowana jako jedna całość albo jako podzielona na 2 części (pętla dookoła marklowic lub gotartowic).

Co ważne przejechana przeze mnie w 100% kilkukrotnie i na ten moment nie zauważyłem problemów pod względem legalności.

trasa nie jest ciężka ale parę miejsc, które jest wymienione poniżej może sprawić trochę problemów dużym maszynom

Przejechana enduro husky 350

GPX:
http://forum.rat-adv.org/t/trasa-belk-ochojec-przez-szczejkowice-marklowice-rybnik-czerwionke-108-km-gpx/7942

Starałem się zmniejszyć ilość asfaltu na ile to tylko możliwe ale połączenie niektórych odcinków na śląsku między sobą nie łamiąc zakazów ani nie jeżdżąc nikomu po placu nie jest łatwe.

Trasę można objechać w obu kierunkach działa tak samo

Poniżej opisze miejsca, na które szczególnie chce zwrócić:

1. Przejazd wzdłuż 935 na zamysłowie w Rybniku

wjeżdżamy ulicą wodzisławską na szuter i lecimy wzdłuż lasu, mijamy wieże ciśnień oraz zbiornik gdzie już jedziemy wzdłuż granicy LP.

Możliwe jest nie najechanie na teren LP przecinając ciek wodny po tym dobijając do barierki, a wygląda to tak:

ew. od drugiej strony

i potem jedziemy wzdłuż 935:

1. przejazd mostkiem w rowniu - folwarkach (oznaczone na mapie)

Miejsce, które może być problematyczne dla ciężkich maszyn, na lekkim enduraku bez problemu przejeżdżam ale konstrukcja cała chodzi na boki i wystają metalowe mocowania do gruntu łatwo na nie najechać, rzeka obok ok. pół metra głębokości i muł. Quady widziałem jak przejeżdżają ale ja motocyklem bym się nie pchał.

Proponuję dwa objazdy:

Jeśli warunki pozwalają to można objechać bagnem, zależy od pogody. Potem przejazd rzeką pod wiaduktem

Pierwsza opcja wygląda tak:

Trasa bełk - ochojec Wersja z objazde nr 1.gpx (280,1 KB)

(Zdjęcie z jesieni 2025)

Bądź drugą opcją objazdu po prostu asfaltem wygląda tak:

Trasa bełk - ochojec Wersja z objazdem nr 2.gpx (279,0 KB)

1. następny przejazd nad rzeką kawałeczek dalej na północ zaraz obok toru mx, bardzo wysoko zawieszony, szeroki i stabilny nie bałbym się dużą maszyną jechać

2. Chciałbym jeszcze szczególnie zwrócić uwagę na dwa delikatniejsze miejsca gdzie bardzo proszę o kulturę wobec innych oraz zminimalizowanie erozji tras czyli przejazd przez czarny las między paruszowcem, a szczejkowicami oraz lasem w chwałowicach obok działek, miejsca widoczne na mapie:

Oba te przejazdy są silnie oblegane przez spacerowiczów i rowerzystów(szczególnie w weekendy w tygodniu raczej pusto) i mimo tego, że możemy legalnie się tam poruszać jednak pamiętajmy, że każdy z nas dba o dobre imię wszystkich motocyklistów.

tutaj wrzucam jeszcze pare zdjęć z reszty trasy:

1 polubienie