Krótki opis trasy Herbowej
Trasa rozpoczyna się w Kętrzynie na dużym parkingu i podąża na początku szlakiem herbowym. Następnie za Nakomiadami przechodzi przez Owczarnię w której jest Muzeum Mazurskie. W Gierłoży (Wilczy Szaniec) można zobaczyć bazę Adolfa Hitlera. W tym miejscu też trasa łączy się na krótkim odcinku z TET. Następnie głównie szutrowymi i piaszczystymi odcinkami z krótkimi przerwami na asfalcie prowadzi do Giżycka. Po drodze plaża z widokiem na Dajguny, oraz później widoki na Tajty.
Zdjęcia z trasy
Windykajmy:
Zalesie Kętrzyńskie:
Góra Herbowa:
Godzikowo:
Owczarnia:
Gierłoż:
Parcz:
Doba - Ruiny mauzoleum rodziny Schenk zu Tautenberg:
Degjuny - widok z północy:
Dejguny - plaża na północ od Bogacka:
Bogacko:
Wronka:
Zalesie:
Giżycko:
Legalność:
Odcinek prowadzący do Owczarni w której jest Muzeum Mazurskie jest udostępniony do ruchu o czym dowiedziałem się na spotkanych na tym odcinku leśników. Mówili coś o tym, że ma to być też zmienane, ale na ten moment można jechać. Dodatkowo jest znak drogowy ustawiony przy drodze od strony Nakomiad, a na drogi obok wzdłuż tego odcinka zakazy:
Za miejscowością Parcz trasa idzie przez LP, ale raczej jest legalna, zakazy są na ścieżki w pobliżu (zaznaczone na rysunku poniżej), poza tym to też odcinek TET.
Przy odcinku Dziewiszewo - Bogacko trasa przebiega przez LP, jednak jeżdżą tam na plażę też i samochody, wydaje się OK. Nie ma po drodze zakazów. Natomiast jest zakaz na drogę obok (na rysunku poniżej). Czuję że może to być udostępnione, przynajmniej od strony Bogacka, ale nie ma znaków. Może dopytam kiedyś kogoś z Nadleśnictwa.
Co do pozostałych odcinków, ja nie widzę zastrzeżeń w zakresie legalności.
Trudność
Momentami dość piaszczyste, ale według mojego znikomego doświadczenia dość łatwa. Przejechane na RE Himalayan na oryginalnych oponach. Większość też przejechana z kolegą na V-strom 1000 na oponach 90/10.
GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/trasa-herbowa-ketrzyn-gizycko-60-km-gpx/5480
Materiały ze zwiadu:
Zdjęcia z przejazdu: