Trasa kolejowa, Jeżów → Złota → Lipce Reymontowskie → Czatolin → Rogów [110km], autor: kamil-utf

Opis trasy:
Kolejna trasa powstała z kombinacji dróg, po których szwendałem się w sezonie 2024. Trasa ma 110km i tym razem ma lekki akcent kolejowy. Jest to dość prosty i łatwy szlak - idealny na niedzielny wyjazd, nawet samemu :grinning: Dla lubiących zjazdy i podjazdy na mapie zacznaczyłem miejsce nieczynnej kopalni, gdzie można się trochę pobawić.

Mapa:

GPX:
https://forum.rat-adv.org/t/trasa-kolejowa-jezow-zlota-lipce-reymontowskie-czatolin-rogow-110km-gpx/6296

Szczegółowy opis:
Naszą podróż zaczynamy od stacji kolejki w Jeżowie. Początkowo kierujemy się na wschód jadąc wzdłuż kolejki wąskotorowej. Droga biegnie przez polne drogi, a następnie wzdłuż lasu aż do miejscowości Złota. Na mapie zaznaczyłem miejsce pamięci otoczone małym ogrodzeniem, które znajduje się w małym lasku, a nie ma go w popularnych mapach. W miejscowości Złota jest odcinkowy pomiar prędkości, ale tym razem wjeźdzamy z pominięciem bramek pomiaru :sweat_smile:

Następnie przez pola i małe lasy, wsród wiatraków zmierzamy na północy zachód. Dojeźdzamy do tunelu pod torami, który zawsze sprawia, że motocykl brzmi jeszcze lepiej :sweat_smile: Po wyjeździe z tunelu skręcamy w lewo i droga doprowadzi nas do domu Władysława Reymonta w Lipcach Reymontowskich.

W kolejnym etapie czeka na nas dość leśny akcent. Początkowo wdłuż lasu na zachód, później przez las na północy zachód i znowu wzdłuż lasu, aby minąć autostradę i dojechać do miejscowości Czatolin. Znajduje się tutaj aktywna (tam nie jedziemy), ale też nieaktywna kopalnia zalana wodą. Dalej zmierzamy na południe po dość fajny offroad’owym kawałku, gdzie może pojawić się piach.

Następnie odbijamy na wschód wdłuż tego samego lasu, którym jechaliśmy wcześniej. Trochę polnych dróg, gdzie mogą pojawić się lekkie kolejny i kamienie (trzeba uważać). Dalej mamy kolejny przejazd pod torami, a później dojeźdzamy już asfaltem przez leśny, malowniczy kawałek do Rogowa, gdzie znajduje się kolejka wąskotorowa.

Ostatni etap to powrót po szutrowych i polnych drogach do miejsca, w którym zaczynaliśmy naszą podróż.

Zdjęcia: