Zalew Koronowski, pętla Koronowo - Koronowo, 107 km, autor: Dawid_Str

Trasa ma 107 km

Opis ogólny: Trasa rozpoczynająca się i kończąca na stacji Orlen w Koronowie. Objechana we wrześniu 2024r. Motocyklami Honda CB500X oraz Honda CRF300L Rally. Trasa prowadzi przez kilka atrakcji takich jak stara Stacja kolei czy wioska górnicza. Jest tez kilka ciekawych punktów widokowych.

Mapka podglądowa:

GPX:

https://forum.rat-adv.org/t/zalew-koronowski-petla-koronowo-koronowo-107-km-gpx/8421

Informacja z komoota - trasa oznaczona tag asfalt

Opis trasy:
Trasa rozpoczyna się na stacji Orlen w Koronowie skąd asfaltem jedziemy około 10 minut aby rozpocząć jazdę terenową. Szutrami i drogami leśnymi docieramy do pierwszego punktu POI czyli dość piaszczystego krótkiego odcinka.

Następnie dojeżdżamy do POI 2 będącego ciekawym punktem widokowym. Z uwagi na sporą ilość wędkarzy oraz spacerujących tutaj czasami ludzi warto zachować ostrożność i przejeżdżać raczej powoli.

Dalej drogami polnymi oraz leśnymi udajemy się do miejscowości Piła.
W Pile znajdziemy punkt POI nr 3 czyli wioska górnicza. Niestety w czasie objazdu była akurat zamknięta i nie udało mi się jej zwiedzić.

Po wyjechaniu z wioski górniczej i krótkim odcinku asfaltowym wracamy do jazdy terenowej. Teraz przy trasie mamy punkt POI 5. Jest to piaszczyste wzniesienie na którym możemy potrenować podjazdy po piasku. Sam punkt nie leży na trasie więc jest to opcja dla chętnych. Na zdjęciu oczywiście jak zawsze wzniesienie wygląda na mniejsze a piasek na płytki (objazd robiony był po wcześniejszych deszczach więc wszystkie sypkie piachy zrobiły się mniej sypkie)

Następnie po krótkim odcinku terenowym wjeżdżamy na asfalt. Przejeżdżamy przez miejscowość Gostycyn i dojeżdżamy do miejscowości Pruszcz w której leży punkt POI 6. Jest to stara stacja na której znajdziemy stary semafor, wieżę ze zbiornikiem, stary wagon. Miejsce warte odwiedzenia.

Stąd udajemy się asfaltem i krótkim odcinkiem terenowym do leśnego parkingu na którym znajduje się tablica upamiętniająca żołnierzy 34 pułku piechoty.
Jest tutaj również wiata z ławami na których można zrobić sobie przerwę.

Po krótkim odpoczynku udajemy się w dalszą drogę. Przed nami trasa wzdłuż lasu. Dalej wjeżdżamy na drogę polną. Przed nami POI 8 i podjazd pocięty żlebami po spływającej wodzie. Po deszczach podjazd może być trudny i bez terenowych opon raczej będzie ryzykowny.

Przed nami głównie off z kilkoma krótkimi łącznikami asfaltowymi wśród których znajdzie się kilka fajnych zakrętów. Około 500 m przed punktem POI 9 zaczyna się długi lekko pochylony zjazd z kamieniami. Warto zachować ostrożność po deszczach.
Dojeżdżamy do POI 9 czyli polany nad jeziorem na której można rozprostować kości oraz nacieszyć się widokiem.

Kawałeczek dalej natrafimy na bród ( POI 10) przez który możemy przejechać częściowo po betonowych płytach lub objechać ewidentną widoczną ścieżką. Jest również mostek z którego możemy skorzystać.

Zaraz za brodem jest kilka metrów piachu i po lewej stronie nieewidentny wjazd w ścieżkę pnącą się w górę. Wjazd oznaczyłem punktem POI 11. Niestety nie mam zdjęcia wjazdu tylko zdjęcie ścieżki. Trzeba tam uważać na wystające korzenie oraz leżący kabel.

Za ścieżką skręcamy w prawo i wjeżdżamy w szutrową drogę. Pętla powoli się kończy. Przed nami już krótkie asfalty oraz mocno kamienista droga prowadząca miedzy polami.
Dojeżdżamy do Koronowa. Na mapie umieściłem jeszcze jeden punkt POI w samym Koronowie przez, który nie przechodzi trasa ale moim zdaniem warto go odwiedzić. To burgerownia “Bułka z masłem”. Robią na prawdę dobre burgery. Mają tam na zewnątrz stoliki przy których można zjeść. Uwaga! Niestety nie ma tam toalety. (Nie mam z nimi żadnych powiazań ale lubię tam jadać wracając z off).

1 polubienie