W niedzielę objechałem kawałek - plan zakładał trasę Stryków - Rawa, jednak ze względu na warunki (sporo błota) zeszło mi się dłużej niż zakładałem i finalnie zrobiłem około 38km trasy Stryków - Słupia (okolice Jeżowa). Tutaj info dla osób jeżdżących cięższym enduro - za mokro jeszcze chyba że macie typowo offową oponę, u mnie motoz tractionator gps na ktm 1290 oznaczał często taniec.
GPX z trasy którą objechałem:
Strykow - Słupia.gpx (210,2 KB)
Na początku drogi (przy samym Strykowie) - wjeżdżamy na odcinek techniczny przy autostradzie - jest to również droga dojazdowa dla rolników. Od strony Strykowa mijamy znak zakazu wjazdu jednak z drugiej strony drogi tego znaku nie ma - znając życie znak nie ma tu racji bytu ale jest bo jest.
EDIT: dorzucam objazd tego stopu - raczej legalny, na pewno przejezdny:
Objazd zakaz.gpx (6,9 KB)
Następny problem to przejazd w Niesułkowie przez teren prywatny. Jadąc drogą zatrzymały mnie powalone drzewa. Po chwili przyszli dwaj panowie (chyba jeżdżący MTB) którzy poinformowali mnie że nie można tutaj jeździć ponieważ droga (zielony szlak) jest tylko dla rowerów i przebiega przez teren prywatny jednego z panów. Przeprosiłem, wyjaśniłem że właśnie weryfikuję tą trasę dla innych i odjechałem.
Faktycznie sprawdzając na mapie z ewidencją działek może to być teren prywatny:
Objechałem to miejsce i chciałem dojechać do końca lasu od drugiej strony - tutaj kolejny problem.
Droga poprowadzona jest pomiędzy polami, niestety nie da się nią jechać tak aby nie wjeżdżać na pola - co będzie wkurzać rolników, a dociekanie czy tam powinna być droga i kto w nią wjechał z polem to walka z wiatrakami.
W okolicy nie ma innego typowo terenowego przejazdu - wobec tego mam 2 alternatywy:
- droga asfaltowa przez wieś
Alternatywa 1.gpx (5,1 KB)
- droga asfaltowa odcinkiem technicznym autostrady, jest tam kawałek szutru następnie znowu asfalt i kontynuujemy trasę TET. Mogę sprawdzić przy okazji czy może nie ma między polami jakiejś drogi szutrowej od autostrady ale wątpię.
Alternatywa 2.gpx (19,6 KB)
Reszta trasy wyglądała ok