Przepraszam coś źle zgrałem w tracku widocznie - odcinek jest sprawdzony i przejezdny
@Mikele Super dzięki ![]()
Aktualna trasa:
TET_GD_v13.gpx (1,8 MB)
Objazd sprawdzony, przejezdny. Można go akceptować ![]()
Dzisiaj z kolegą Marcinem [Oli] zrobiliśmy dwa fragmenty:
Emilia - Stryków
GPX:
2023tet Emiilia.gpx (88,3 KB)
Tak wygląda przejechana trasa na tle planu TET:
Niebieski - TET
Czerwony - nasz ślad
Mamy 3 odcinki do poprawy:
-
Droga pożarowa w lesie - wyglądała na typowo leśną wobec czego znaleźliśmy okoliczny objazd
Objazd asfaltu - czyli znaleźliśmy ciekawszą drogę wiodącą wokół kopalni:
Droga prowadzi w teorii wzdłuż autostrady - niestety trzeba by jechać praktycznie wtulonym w siatkę - o ile mały cross się przeciśnie to uznaliśmy że to bez sensu. Dlatego wytyczyliśmy ją troszkę inaczej.
Skoczykłody (miejsce gdzie się zakopałem) - Rawa
GPX:
Tet Raw.gpx (11,5 KB)
Odcinek bez żadnych problemów, przy wiatraczkach
Droga 72 prowadząca do Rawy po lewej strony posiada dodatkową ścieżkę wysypaną drobnymi kamyczkami - akurat zasuwał tam gościu na crossie… jednak nie wiem czy z punktu widzenia prawa nie jest to chodnik:
Dla ciekawskich jak wygląda miejsce gdzie się wkopałem - dzisiaj wyglądało jeszcze gorzej, pewnie kolejne auta rozjeździły, woda raczej postoi tam długo
Zasadniczo można by poprowadzić drogę tak:
GPX:
Alternatywa.gpx (4,2 KB)
To proste drogi polne - a zasadniczo techniczne dojazdy wokół wiatraków
@Mikele dzięki za kolejne sprawdzone odcinki!
Wszystkie wyznaczone przez Ciebie objazdy są legalne i nanoszę je na głowy track.
Jeżeli chodzi o objazd bagienka przed Rawą Mazowiecką to również oba objazdy są legalne. Domyślam się że alternatywa którą wyznaczyłeś będzie ciekawszym odcinkiem dlatego wchodzi na track główny.
Aktualna wersja:
TET_GD_v14.gpx (1,8 MB)
Hej
Wrzucam sprawdziną z objazdami zakazów cześć Oborniki Wlkp Konin
Trasa 50/59% asfalt łatwe szutry
Oborniki Konin.gpx (588,2 KB)
Pare Nawrotek trzeba wygładzić
Odcinek Oborniki Mierzecin muszę poprawić gpx w tygodniu wrzuce
Hej @Rafal, Dzięki za przejechany odcinek i czekam na kolejny ![]()
Sprawdziłem twój przejazd i wyznaczona objazdy. Wszystko jest legalne są legalne.
Aktualny track:
TET_GD_v15.gpx (1,8 MB)
Otrzymałem od kumpla gpx’a którym ostatnio próbował przejechać początek trasy (od Jarosławska do Oborników). Wspominał że trasa przebiega przez tereny zamknięte oraz problematyczne przejazdy.
Ja osobiście tym nie jechałem więc nie oceniam trasy - jednak udostępniam tutaj aby być może ułatwić komuś kto będzie weryfikował.
Plik GPX:
Skwierzyna-Oborniki.gpx (1,8 MB)
Hej, @Mikele a czy masz kontakt do tego kolegi? Nie cała trasa którą przejechał jest legalna i nie możemy tak poprowadzić oficjalnej ścieżki TET. Pytanie z jakich powodów prowadził takie objazdy?
Tak mam, ogólnie pobudowano tam nowe tory i nie ma jak ich objechać, przykładowe miejsce gdzie na mapie się przejeżdża wygląda tak:
Z kolei przy najbliższym “tunelu” po przejściu na drugą stronę nie ma żadnej drogi
Cześć
Po zakończeniu północnego TETa w kierunku domu pojechałem łącznikiem.
Jechałem wg wersji TET_GD_v10.
Udało mi się przejechać odcinek od początku do okolic Słupcy pod Koninem - razem to ok. 282 km
Oto wnioski z ewentualnymi poprawkami. Niestety nie jestem fachowcem i moja weryfikacja polegała głównie na stwierdzeniu czy da się przejechać, czy też nie. W kwestii sprawdzenia legalności nie jestem kompetentny.
N52° 58.688’ E15° 30.317’
Moim zdaniem ślad prowadzi po granicy czyjejś działki. Nie ma tam nawet ścieżki jako takiej. Proponuję objazd jak na obrazku
N52° 58.602’ E15° 31.796’
Kawałek dalej ślad prowadzi drogą, której nie ma. Pojechałem malowniczym objazdem polną drogą
N52° 56.773’ E15° 50.086’
Ślad prowadzi przez pastwisko, które było “zamknięte” elektrycznym pastuchem. Oczywiście otwarłem, przejechałem i zamknąłem, ale sugeruję poprowadzić objazd drogą 161
N52° 55.592’ E15° 54.522’
Tutaj zaczyna się większy zonk. Moim zdaniem w wyniku remontu torów kolejowych zniknął przejazd przez tory. I pewnie już się nie pojawi. Pojechałem “na czuja” próbując jak najszybciej wrócić na właściwy szlak. Bordowy track to pierwotny gpx TET_GD_v10. Podejrzewam że większość tego czym jechałem to nielegal. Sugeruję aby szerzej przyjrzeć się temu fragmentowi i być może wytyczyć jakiś większy alternatywny odcinek.
N52° 53.236’ E16° 03.394’
A tutaj to niezłe jaja - prywatny przejazd przez tory kolejowe
Zawróciłem bo na szczęście wcześniej rzucił mi się w oczy prosty skrót przez las - wydaje się być legalny.
N52° 49.291’ E16° 15.137’
Tutaj trwa remont mostka. Na szczęście jest już na finiszu i pewnie w ciągu kilku tygodni go zakończą. Da się przejechać ![]()
Poprawiłem przejazd przez Wronki
N52° 21.074’ E17° 46.470’
Tutaj droga ewidentnie prowadzi przez gospodarstwo. Zdjęcie niewyraźne, bo zrobiłem je jak już przez to gospodarstwo przejechałem i już było dosyć ciemno.
I to by było na tyle. Ogólnie trasa bardzo fajna. Dużo offu i malowniczych widoków. Dosyć łatwa, choć jakieś 1,5 km turbo kopnego piachu za Drezdenkiem po minięciu zabytkowego mostu nad Notecią dało mi nieźle w kość ![]()
Jako że mieszkam pod Warszawą to niestety nie zapowiada się że będę mógł w najbliższym czasie jeszcze raz przejechać ten odcinek i sprawdzić naniesione poprawki. W załączniku ślad wraz ze zdjęciami.
TET_GD_v10_part_01_qbalon.gpx (1,1 MB)
Cześć, odcinek Podlesiec -Drezdenko, gdzie jest nieistniejący przejazd kolejowy posiadam objazd zaraz wrzucę ślad.
2023-04-24_17-24_004 (3).gpx (40,4 KB)
Wrzucam legalny objazd Drezdenko- Sarbinowo, rozwiązuje on problem z nieistniejącym przejazdem przed Sarbinowem. Trasa prowadzi przez drogę wojewódzką, która ma charakter offa i bardzo pasuje do Teta
Niebieski wyznaczony objazd przez mnie, zaznaczony X nieistniejący przejazd, to najbardziej rozsądny objazd tego problemu IMO
Proszę o zweryfikowanie odcinka przedstawionego przez mnie i qbalon, na odcinku Jarosławsko- Krzyż Wielkopolski. Reszta dalej na wschód w stronę Poznania musi zostać jeszcze skorygowana. Pozdrawiam.
@Mikele @qbalon @Ernest Dzięki za przesłane tracki! Sprawdziłem je porównałem i naniosłem na track główny.
-
Co do objazdu z powodu nieistniejącego przejazdu kolejowego z drodze Sarbinowo - Przeborowo:
Główny track poprowadziłem tak jak przesłał @Ernest, jego propozycja objazdu jako jedyna było legalna. Znalazłem jeszcze jeden ewentualny objazd (oznaczony na żółto). Jeżeli ktoś jest z okolicy mógłby sprawdzić i porównać która droga jest ciekawsza.
Alternatywa_01.gpx (83,1 KB)
-
Jeżeli chodzi o objazd z powodu braku przejazdu kolejowego w okolicy wsi Lubcz Wielki, legalny objazd przesłał @Mikele ale prowadzi drogami asfaltowymi. Znalazłem ewentualny objazd dragami polnymi (oznaczony na zielono) ale może też tam być nie ślepy przejazd kolejowy. Jeżeli ktoś jest z okolicy to też by należało sprawdzić.
Alternatywa_02.gpx (15,7 KB)
Aktualny track:
TET_GD_v16.gpx (1,8 MB)
@Dzifors popraw jeszcze proszę N52° 58.602’ E15° 31.796’ - tam naprawdę nie ma drogi a objazd, który zrobiliśmy wydaje się być legalny
I trzeba znaleźć alternatywę dla N52° 21.074’ E17° 46.470’ - przejeżdża się przez wielką bramę tuż obok wielkiej stodoły/budynku hodowlanego z informacją że jest to teren prywatny
@qbalon
Pierwsze poprawiłem, a dla drugiego wyznaczyłem objazd.
Aktualny track:
TET_GD_v17.gpx (1,8 MB)
Objazd zaznaczony na żółto niestety przebiega przez czyjeś podwórko( w Podleścu) plus na Kempe zagajna jest zakaz(nie dotyczący mieszkańców), jest jeszcze jedna alternatywa, mogę wrzucić zarys. Ja jestem z tych okolic, więc w razie czego można coś tam jeszcze zmienić. Wybrany przez mnie objazd idzie przez przyjemny lasek jak na tamtą okolice przystało ![]()
AD2. Ten przejazd alternatywny koło Lubcza wielkiego w zeszłym roku jeszcze istniał, w czwartek będe w domu to podjadę zobaczyć te alternatywę, ale nie kojarzę żeby coś tam kolidowało.
TET_GD_v16 (2).gpx (92,3 KB)
Podsyłam alternatywny objazd zamkniętego przejazdu koło Podleśca, mogę go objechać w czwartek.
plusy:
więcej trasy idzie pierwotnym śladem pierwszego Gpx,
fajny długi przelot lasem z Drezdenka do Drawin
Długi przelot leśny od Przeborowa do Mierzęcina, w tym ciekawa sceneria koło rzeki Drawy
Zdjęcie z proponowanego objazdu
a tak wygląda na poprzednim pierwotnym śladzie ten objazd