Słuchajcie chciałem Was poinformować, że cały TET powinien być na zielono 99%. Odcinek do Rawy Mazowieckiej został przejechany z @mateuszmanko 20 dni temu napisałem w poście. Były tylko 2 poprawki trasy i zostały naniesione. Do samej Rawy wszystko było ok. Pozdrawiam Kuba
Po uzgodnieniu z @Dzifors wrzucam przejazd ostatniego czerwonego odcinka między Rawą Mazowiecką a wsią Brzostowiec, żeby nie było wątpliwości. Wg mnie są trzy miejsca do dyskusji:
- Za Rawą Mazowiecką w miejscu (51.76275, 20.30108) jest podejrzany zakaz ruchu przy wjeździe na drogę leśną. Nie wygląda to na legalny znak, raczej jakąś samoróbkę, w szczególności, że jadąc od drugiej strony żadnego zakazu ruchu przy wjeździe na ten sam odcinek leśny nie ma. Ja bym to zignorował, a jakbym był z ekipą a nie sam to pewnie ten znak by już zniknął, ale jeżeli ktoś się upiera to wyznaczyłem objazd.
Jadąc od Rawy wygląda to tak:
Na czerwono oryginalna nitka, na niebiesko potencjalny objazd:
TET_GD_v17_braki01_objazd zakazu ruchu.gpx (6,6 KB)
- W miejscu (51.74018, 20.36051) jedzie się przez pole trawy gdzie nie ma widocznej żadnej drogi. Ogólnie przejezdne, ale ja osobiście nie lubię takich fragmentów, bo pod wysoką trawą może być błoto, poza tym jadąc pierwszy raz i nie znając terenu zawsze zastanawiam się, czy dalej będzie jakaś droga czy tylko gorzej.
A wygląda tam to tak:
Proponowany objazd na niebiesko:
TET_GD_v17_braki01_objazd pola trawy.gpx (3,9 KB)
- W miejscu (51.65486, 20.62859) jest coś, co chyba z założenia miało być brodem ale jest w rzeczywistości blaszanym mostkiem dla pieszych. Track (jadąc od Rawy) prowadzi w takie miejsce:
Cofając, i jadąc 20m równolegle do tracka można przejechać taką ścieżką…
…która prowadzi zauważalnym zjazdem (w sensie że nie stromym, ale też nie płaskim terenem) do błota, za którym jest ten mostek:
Ja osobiście się tam nie pchałem i objechałem to miejsce w całości. Ogólnie widać, że ktoś tamtędy przejeżdżał bo były ślady opon motocyklowych…
…ale uważam, że nie jest to legalne miejsce (mostek jest ewidentnie dla pieszych i rowerów, a nie dla motocykli), jest wątpliwej jakości, a dużym ADV z kuframi wydaje mi się, że będzie nieprzejezdnie. Od drugiej strony wygląda to trochę lepiej tzn. track prowadzi bez żadnych wątpliwości na mostek oraz wjazd ja niego jest mniej błotnisty i płaski, a nie stromy:
Proponowany objazd na niebiesko:
TET_GD_v17_braki01_objazd rzeki.gpx (2,7 KB)
Surowy GPX z całego przejazdu: TET_GD_v17_braki01_przejazd.gpx (319,3 KB)
@marcin.adv Dzięki za sprawdzony odcinek!
Ad 1. Dla mnie też ewidentnie nie wygląda to jak prawdziwy ślad, ale uważam że oficjalnej trasy TET niestety nie możemy tak poprowadzić. Dlatego do głównego traka dodam objazd który wyznaczyłeś.
Ewentualnie objazd można by jeszcze tak poprowadzić
Ad 2. Zgadzam się z Tobą nigdy nie wiadomo co chowa się pod taką gęstą trawą. Objazd który wyznaczyłeś jest legalny dodaje go na główny track.
Ad 3. Rzeczywiście GS z kuframi to może mieć problem się zmieścić na tym mostku. Objazd dodaje do głównego tracka.
Aktualna trasa:
TET_GD_v18.gpx (1,8 MB)
Przejazd kolejowy w miejscu czerwonego szlaku tymczasowo zamknięty na czas remontu. Objazd tymczasowy legalny, oznaczony dla pojazdów.
Proponowana alternatywa ( czerwone na mapie) wcześniej kawałka asfaltu koło Lubcza małego, przejazd istnieje, droga też przejezdna, ale przebiega ona przez czyjeś podówrko, proponuje objazd zaznaczony na niebiesko
2023-05-11_19-13 (2).gpx (32,4 KB)
new (2).gpx (1,3 KB)
new (3).gpx (9,7 KB)
new (4).gpx (1,5 KB)
2023-05-11_16-14_003 (3).gpx (115,0 KB)
@Ernest Dzięki za sprawdzenie!
Naniosłem zmiany na główny track.
Aktualna trasa:
TET_GD_v19.gpx (1,8 MB)
Żeby dokończyć tą trasę brakuje nam już tylko 2 odcinków w okolicy Konina. Jeden odcinek to przejazd przez Konin a drugi to przejście dla zwierzą nad A2. Są blisko siebie dlatego wyciąłem je jako jeden odcinek.

Jeżeli chodzi o przedostanie się na drugą stronę A2, tutaj o tym pisałem wcześniej
A poniżej jak to teraz wygląda. Na czerwono wyznaczony jest objazd, powinien być legalny. Ale wyznaczyłem też jedną alternatywę niebieską trasę. Myślę że też warto sprawdzić i ocenić na miejscu co jest ciekawsze.

Tracki do sprawdzenia:
TET_GD_v19_braki.gpx (96,6 KB)
TET_GD_v19_braki_alternatywa.gpx (9,6 KB)
postaram sie w niedziele objechac brakujace fragmenty
Mam inne zdanie pisałem, że trasę do Rawy przejechaliśmy z @mateuszmanko. O mostku nie wspominaliśmy bo, zmieściłem się tam bez problemu. Te ślady to zapewne nasze
Jechaliśmy po deszczach i bród był dość głęboki ale idę o zakład, że latem bez problemu go zrobisz każdym motkiem. Co do kufrów to poruszam się po TET GS 1200 i mostek nie byłby dla mnie problemem. Zawsze można zdjąć kufer przejechać i zapiąć kufer. Słuchajcie w mojej ocenie TET ma być przygodą nie wożeniem się po wygodnych trasach. Wyznaczyliśmy objazdy 2 miejsc tam gdzie rzeczywiście można było się utopić. Reszta jak dla mnie do objechania. Może warto zostawić 2 opcje niech każdy kto chce przejechać wodą ma okazje się sprawdzić. Pozdrawiam
Nie się @Mirek wypowie
@chudy Dzięki za ostatni przejechany odcinek ![]()
Naniosłem sprawdzony odcinek na główny track i mamy komplet ![]()
Aktualny track:
TET_GD_v20.gpx (1,8 MB)
Ostatnia wersja trasy:
TET_GD_v21.gpx (1,8 MB)
Sprawdziłem jeszcze raz trasę i dodałem punkty POI.
Hej hej, w okolicy Łodzi znalazłem dwa drobne problemy z trasą:
1) Okolice Strykowa - (Stryków/Bratoszewice) N 5155.0346’ E 01937.4880’ (Link mapy google
Mamy tutaj postawioną tabliczkę teren prywatny:
Zrobiłem na miejscu rekonesans dronem, i znalazłem od razu trasę wzdłuż autostrady, teren nieogrodzony, lekko wyjeżdżona trawa - bardzo łatwy
Filmik z lotu ptaka:
Filmik z przejazdu:
GPX:
Bratoszewice.gpx (5,9 KB)
Podgląd z gpx.studio (czerwone alternatywa, niebieski główny szlak TET)
Zdjęcia trasy:
2) Okolice Białynina N 5149.9037’ E 02002.6846’ Link mapy google
Jakiś rolnik obsiał kawałek drogi, nie wiem czy jest sens to modyfikować, z drugiej strony po co wrogów robić jak wystarczy wcześniej skręcić w prawo ![]()
GPX:
Białynin.gpx (1,7 KB)
Filmik z przejazdu:
W okolicy postawiono nowe farmy wiatrowe, kilka miesięcy temu teren był nieprzejezdny natomiast aktualnie - mamy tutaj ładne autostrady ![]()
hej
naniosłem i dałem do Mirka